Dieta bezglutenowa

Jeśli zastanawiasz się czym jest dieta bezglutenowa, to trafiłeś we właściwe miejsce. To białko naturalnie występujące w niektórych pokarmach, które może być problematyczne dla Twojego zdrowia. Choć działa jako środek aromatyzujący i wiążący w żywności, może być również źródłem stanów zapalnych w mózgu. Dowiedz się więcej o tym, dlaczego możesz chcieć unikać glutenu w swojej diecie i jak zaspokoić swoje pragnienia bez narażania zdrowia.

Gluten jest białkiem naturalnie występującym w niektórych pokarmach

Wiele osób obawia się glutenu, białka naturalnie występującego w niektórych pokarmach. Białko to występuje w niewielkich ilościach w większości pokarmów i choć nie dostarcza takiej samej ilości białka jak inne białka, to ma niską zawartość tłuszczu i cukrów. Ponadto gluten nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jeśli jest spożywany w niewielkich ilościach. Jednak osoby z celiakią powinny całkowicie unikać glutenu. Jeśli to zrobią, ryzykują rozwój raka jelita i choroby tarczycy.

Choć produkty bezglutenowe są często zdrowsze niż żywność zawierająca gluten, nie ma naukowych dowodów na to, że są one lepsze dla ciebie. Food and Drug Administration nakazał, że żywność bezglutenowa jest oznakowana, co może nie być konieczne. Istnieje kilka innych czynników, które należy rozważyć przy zakupie produktów bezglutenowych. Po pierwsze, cena. Produkty bezglutenowe są zazwyczaj droższe niż te wykonane z glutenem. Po drugie, mogą być mocniej przetworzone i zawierać większe ilości cukru. Choć są tańsze, niekoniecznie są lepsze dla ciebie. Bezglutenowe zboża są często zdrowsze niż zboża wyprodukowane z glutenem.

Dobrą wiadomością jest to, że gluten nie jest jedynym winowajcą. Jest to białko znajdujące się w całych ziarnach, a także w niektórych przetworzonych pokarmach. Pełne ziarna, takie jak pszenica, żyto i jęczmień, zawierają niewielką ilość glutenu, który nadaje im żującą i miękką teksturę. Gluten można nawet znaleźć w mydle do rąk, odżywce i dziecięcych rękodziełach. W rzeczywistości, gluten jest obecny w prawie każdym produkcie, który spożywamy, od mydła do rąk do odżywki.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieje wiele produktów dostępnych, które są bezglutenowe. Niektóre z tych produktów spożywczych obejmują zwykłe produkty w puszkach i mrożone. Ponadto, suszone produkty są również bezglutenowe. Oprócz owoców i warzyw, większość świeżych białek jest naturalnie bezglutenowa, co czyni je idealnym dodatkiem do diety bezglutenowej. Dla tych, którzy są uczuleni na pszenicę, najlepiej trzymać się z dala od tych pokarmów.

Jest to środek wiążący i aromat

Pszenica jest standardowym składnikiem wielu pokarmów, takich jak chleby i makarony. Białko znajdujące się w pszenicy jest używane do wiązania tych produktów razem. Białko to nadaje wypiekom ich strukturę i przewiewność. Gluten odgrywa również rolę w zatrzymywaniu wilgoci, co zwiększa trwałość wypieków. Aby uniknąć glutenu, należy unikać żywności przetworzonej, takiej jak krakersy, płatki śniadaniowe i grzanki.

Większość wypieków zawiera gluten, który znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie i pszenżycie. Działa on jako środek wiążący, nadając ciastu jego strukturę i kształt. Gluten jest również ważnym środkiem aromatyzującym i wiążącym, co oznacza, że powinieneś unikać produktów zawierających gluten, jeśli jesteś wrażliwy na gluten. Powinieneś również unikać przetworzonej żywności zawierającej gluten, ponieważ może ona zawierać składniki zawierające gluten.

Może powodować stan zapalny w mózgu

Jest wiele informacji, aby wybrać dietę bezglutenową, która jest odpowiednia dla twojego ciała i mózgu. Ważne jest, aby unikać przetworzonych substytutów pszenicy i glutenu, ponieważ mogą one wywołać procesy mimikry molekularnej i autozapalenia. Zamiast tego powinieneś jeść więcej owoców i warzyw oraz czystego białka. To jest to, czego potrzebujesz, aby uzyskać jak najwięcej z diety bezglutenowej.

Ważne jest, aby wyłączyć tłuszcze zwierzęce na oleje roślinne, takie jak awokado i olej rzepakowy. Należy również przełączyć się na białko roślinne, takie jak edamame, tofu, seitan i fasola. Pamiętaj, aby pozostać nawodnionym pijąc wodę, wodę gazowaną i herbatę ziołową. Powinieneś również unikać cukrów rafinowanych. Diety bezglutenowe mogą powodować problemy ze zdrowiem psychicznym, a także problemy neurologiczne.

W przypadku osoby chorej na epilepsję, dieta bezglutenowa może pomóc jej rozwiązać objawy. Wielu pracowników medycznych nie zdaje sobie sprawy, że gluten ma związek z epilepsją. Gluten został również związany z problemami trawiennymi. Nie wiadomo jednak, jak bardzo gluten wpływa na mózg. Jeśli jednak masz jakikolwiek rodzaj wrażliwości na gluten, powinieneś wyeliminować go ze swojej diety na miesiąc lub dłużej.

Istnieje dwukierunkowe połączenie między jelitami a mózgiem. Badania ujawniły, że jelito cienkie jest ważnym systemem komunikacji między mózgiem a ciałem. Mikrobiom jelitowy i dieta wpływają na to dwukierunkowe połączenie. I uważa się, że stan zapalny spowodowany spożyciem glutenu może wpływać na mózg. Zapalenie jelit prowadzi do różnych objawów, w tym upośledzenia funkcji poznawczych.

Może to być zdrowy sposób na zaspokojenie twojego słodkiego zęba

Jeśli szukasz zdrowszego sposobu na zaspokojenie twojego słodkiego zęba, dieta bezglutenowa może być odpowiedzią. Pomimo korzyści zdrowotnych, pozbycie się pszenicy może spowodować znaczne wycofanie się z sytuacji społecznych. Możesz nawet znaleźć się pomijając swoją lokalną pizzerię, pomimo swoich zachcianek na lody. Ale nie obawiaj się, dietetycy bezglutenowi mogą znaleźć zdrową alternatywę, aby zaspokoić swoje pragnienia.

Jest mnóstwo słodkich, zdrowych przekąsek, które mogą pomóc ci zaspokoić swoje pragnienia, nie powodując przyrostu wagi. Ciemna czekolada, na przykład, ma wysokie właściwości przeciwutleniające i może być spożywana z kawałkiem owocu. Jogurt jest doskonałym źródłem wapnia i białka, a także może pomóc w regulacji apetytu i kontrolowaniu zachcianek. Możesz znaleźć jogurt smakowy bez dodatku cukrów, który zaspokoi Twój apetyt na słodycze bez dodawania kalorii. Innym dobrym wyborem jest słodki ziemniak. Jest słodki i sycący, i jest pełen składników odżywczych.

Chleb ze słodkich ziemniaków to kolejna świetna opcja. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla masła orzechowego, spróbuj posmarować je odrobiną ciemnej czekolady. Dodaj pokruszone orzechy włoskie dla dodatkowego białka i dobrego tłuszczu. Plasterki gruszki można również zanurzyć w gałce niesłodzonego masła migdałowego. Istnieje wiele opcji dla słodkich smakołyków na diecie bezglutenowej, a kluczem jest uzyskanie kreatywności.

Przy wyborze żywności dla swojej diety, najlepiej jest trzymać się z dala od przetworzonej żywności i przedmiotów, które są pokryte mąką pszenną. Ogólnie rzecz biorąc, najlepszym wyborem dla diety bezglutenowej jest jedzenie chudych mięs i unikanie przetworzonych serów do smarowania. Jeśli kochasz tradycyjne ciasteczka i ciasta, nie martw się, diety bezglutenowe nadal pozwalają na rozkoszowanie się tymi pokarmami, takimi jak ciasteczka z kawałkami czekolady.

Jest bezpieczna dla większości ludzi

Dieta bezglutenowa jest bezpieczna dla większości ludzi, ale istnieją pewne zagrożenia związane z całkowitym wycięciem glutenu. Gluten nie tylko nie zapewnia odpowiedniego odżywiania, ale może być restrykcyjny i wywoływać zaburzenia odżywiania. Na szczęście istnieje kilka sposobów, aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z dietą bezglutenową. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak sprawić, by dieta bezglutenowa pracowała dla Ciebie, czytaj dalej! Poniżej wymienione są korzyści i zagrożenia związane z jedzeniem diety bezglutenowej.

Co to jest gluten? Gluten jest rodzajem białka naturalnie występującym w pszenicy i życie, ale jest dodawany do wielu przetworzonych produktów spożywczych. To białko trzyma żywność razem i zagęszcza ją. Gluten znajduje się również w lekach, produktach kosmetycznych i suplementach diety. Wiele osób jest w błędnym przekonaniu, że przejście na dietę bezglutenową oznacza odcięcie się od węglowodanów. Jednak wiele węglowodanów nie zawiera glutenu. Kilka z najbardziej popularnych pokarmów jest bezpiecznych dla większości ludzi do jedzenia.

Jeśli nie jesteś pewien, czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie odpowiednia, udaj się do lekarza. Gastroenterolog może wykonać test, aby określić, czy jesteś wrażliwy na gluten. Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię, lekarz może zasugerować dietę bezglutenową jako sposób na uniknięcie jakichkolwiek przyszłych komplikacji zdrowotnych. Poza tym, że dzięki niej poczujesz się zdrowszy, może ona również poprawić Twoje zdrowie trawienne.

Jeśli nie jesteś pewien, czy dieta bezglutenowa jest dla Ciebie odpowiednia, skonsultuj się z lekarzem i upewnij się, że wiesz dokładnie, jakie pokarmy zawierają to białko. Jeśli masz poważną alergię, skonsultuj się z dietetykiem, aby ustalić najlepszy sposób postępowania w Twoim konkretnym przypadku. Gluten jest nie tylko szkodliwy dla Twojego układu pokarmowego – jest również alergenem pokarmowym, który może wpływać na Twoje zdrowie. Przed rozpoczęciem diety bezglutenowej również należy skonsultować się z zarejestrowanym dietetykiem.