Dlaczego warto pić kawę?

Jak dowodzą badania, picie kawy przynosi wiele korzyści. Poniżej odpowiadamy na pytanie, dlaczego warto pić kawę.

Kawa zawiera przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze (zwane również antyoksydantami) to cząsteczki odpowiedzialne za neutralizację działania wolnych rodników na komórki ciała. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także licznym chorobom. Ciekawostką może być fakt, że organizm łatwiej przyswaja antyoksydanty zawarte w kawie niż te pochodzące z owoców i warzyw.

 

Daje energię

Kawa stymuluje układ nerwowy, poprawia koncentrację, zwalcza uczucie senności i motywuje do działania. Daje potężny zastrzyk energii, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy pogoda nie nastraja pozytywnie, kawa może być potężnym stymulantem. Oprócz tego kofeina wpływa dodatnio na sprawność intelektualną.

 

Chroni przed cukrzycą typu II

W świetle badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne wynika niezbicie, że osoby pijące do 4 filiżanek kawy dziennie są mniej narażone na cukrzycę typu II, na którą choruje aż 300 mln ludzi na całym świecie. Ze względów profilaktycznych warto więc w umiarkowanych ilościach pić małą czarną.

 

Zapobiega chorobom wątroby

Wątroba ma zasadniczy wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, dlatego wszelkie schorzenia z nią związane rzutują na ogólny stan zdrowia. Badania jednoznacznie wykazały, że 4 filiżanki kawy dziennie chronią wątrobę, zapobiegając jej stłuszczeniu; natomiast 1 filiżanka dziennie zapobiega jej marskości.

 

Poprawia nastrój

Według badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia kofeina przyjmowana w umiarkowanych ilościach zapobiega (w niewielkim co prawda stopniu, ale zawsze) stanom depresyjnym oraz innym zaburzeniom psychicznym. Naukowcy uważają, że może to być związane z dużą zawartością antyoksydantów w kawie.

 

Chroni przed alzheimerem i demencją

Znajdujące się w kawie antyoksydanty oraz inne składniki odżywcze zapobiegają takim chorobom mózgu jak alzheimer czy demencja - dowodzą uczeni z Uniwersytetu Południowej Florydy. U osób mających powyżej 65 lat, które miały większe stężenie kofeiny w organizmie, choroba Alzheimera postępowała wolniej niż u tych, które nie piły kawy.

 

Poprawia wygląd skóry

Dla wielu z Was ta wiadomość może okazać się zaskakująca: picie kawy wpływa pozytywnie na kondycję skóry. Mała czarna pomaga w pozbyciu się cellulitu oraz martwego naskórka, choć większe efekty przynosi niewątpliwie bezpośrednia aplikacja kawy na skórę.

 

Oczywiście nie wszystkie rodzaje małej czarnej są tak samo pobudzające i zdrowe. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszą się kawy o właściwościach odchudzających, np. Black Latte. Możesz sprawdzić recenzje o Black Latte na stronie Product Port PL

 

Unikaj stresu!

Unikaj stresu!

Tempo współczesnego życia nie sprzyja naszemu zdrowiu ani dobrostanowi. Wciąż jesteśmy narażeni na stres. A...

Zobacz więcej
Medic-press.pl - Medyczny niezbędnik