Dlaczego warto pić kawę?

Picie kawy ma wiele korzyści dla zdrowia. Może pomóc Ci schudnąć i obniżyć ryzyko rozwoju takich chorób jak rak jelita grubego, choroby serca i Alzheimera. Jeśli jednak zastanawiasz się, czy kawa jest dla Ciebie dobra, oto kilka faktów na temat kawy i zdrowia. Może ona również zmniejszyć ryzyko depresji i promować zarządzanie wagą. Niezależnie od tego, czy pijesz kawę, aby schudnąć, czy po prostu zwiększyć poziom energii, powinieneś spróbować jej przynajmniej raz w tygodniu.

Zmniejsza ryzyko Alzheimera

Choć genetyka nie zawsze wpływa na rozwój demencji, wybory dotyczące stylu życia mogą zmniejszyć ryzyko. Na przykład badacze z University of Exeter Medical School stwierdzili, że osoby, które prowadziły zdrowy tryb życia, były mniej narażone na rozwój choroby Alzheimera. Inne nawyki stylu życia, które mogą zmniejszyć ryzyko demencji, obejmują aktywność fizyczną i utrzymanie zdrowej wagi. Oto pięć sposobów na utrzymanie zdrowia mózgu i zmniejszenie ryzyka. Informacje te nie mają na celu zastąpienia porady lekarza, ale powinny być traktowane jako punkt wyjścia.

Wybory stylu życia, które promują zdrowie mózgu, mogą również pomóc w zapobieganiu wystąpieniu choroby Alzheimera. Zmiany w stylu życia okazały się zmniejszyć ryzyko kilku innych warunków, w tym choroby serca i cukrzycy, które są również związane z Alzheimera. Oprócz zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera, te wybory dotyczące stylu życia mają niewiele znanych wad, a wiele korzyści. Ważne jest, aby stosować się do tych wskazówek niezależnie od wieku. Nigdy nie jest za późno, aby rozpocząć zdrowy styl życia.

Regularne ćwiczenia fizyczne są znane ze zmniejszania ryzyka demencji naczyniowej i choroby Alzheimera. Wśród innych korzyści, ćwiczenia mogą korzystać komórki mózgowe bezpośrednio poprzez zwiększenie przepływu krwi i tlenu. Medycznie zatwierdzone programy ćwiczeń są istotną częścią ogólnego dobrego samopoczucia. Diety zdrowe dla serca, oparte na owocach, warzywach, pełnych ziarnach i żywności o niskiej zawartości cukru, mogą również pomóc w ochronie mózgu. Chociaż nie istnieje jedna dieta, która może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, dwa różne rodzaje diet zostały przebadane pod kątem ich potencjalnego wpływu na chorobę Alzheimera.

Na ryzyko wystąpienia demencji wpływają takie czynniki jak rasa, płeć i wykształcenie. Afroamerykanie mają najwyższe wskaźniki zachorowań. Inne czynniki różnią się między mężczyznami i kobietami. Chociaż ludzie nie mogą kontrolować ryzyka genetycznego, nadal mogą wpływać na swoje szanse na rozwój choroby. Na przykład, wysokie ciśnienie krwi może zwiększyć ryzyko rozwoju choroby serca i demencji. Obniżenie ciśnienia krwi jest kluczowym krokiem w zmniejszaniu ryzyka Alzheimera.

Zmniejsza ryzyko choroby serca

Nowe badanie z Uniwersytetu Semmelweis i Queen Mary University w Londynie sugeruje, że picie kawy może spowolnić związane z wiekiem zmiany w sercu. Naukowcy wykorzystali wskaźnik sztywności tętnic (ASI) do oceny ryzyka sercowo-naczyniowego i stwierdzili, że osoby pijące od pół do trzech filiżanek kawy dziennie miały znacznie niższe ryzyko niż osoby, które w ogóle nie piły kawy. Nadal pozostaje wiele niewiadomych, w tym rodzinna historia chorób serca, wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca, ale badania sugerują, że kawa może mieć ochronny wpływ na zdrowie serca.

Badacze przeanalizowali setki czynników, aby ustalić, czy kawa zmniejsza ryzyko niewydolności serca. Uczestnicy badania byli przede wszystkim rasy kaukaskiej i dlatego nie odzwierciedlali całej populacji. Naukowcy wzięli również pod uwagę inne czynniki, takie jak palenie papierosów, spożycie alkoholu oraz spożycie różnych pokarmów i napojów. W badaniu stwierdzono, że picie kawy zmniejszyło ryzyko długotrwałej niewydolności serca i może nawet pomóc w zmniejszeniu ryzyka udaru. Ponadto, kawa była związana ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Trzecie badanie przyjrzało się uczestnikom z chorobami układu krążenia i arytmią i okazało się, że umiarkowane spożycie kawy nie zwiększało ryzyka rozwoju żadnego z tych stanów. W rzeczywistości było powiązane ze zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci, jak wynika z badań. Chociaż te ustalenia są nadal wstępne, uważa się, że spożycie kawy pomaga obniżyć ryzyko chorób serca i udaru. Ponadto, picie kawy pomaga zwiększyć układ odpornościowy, co zmniejsza ryzyko niektórych rodzajów raka.

Badacze wykorzystali UK Biobank, dużą prospektywną bazę danych, która śledzi dane zdrowotne na temat prawie pół miliona osób. Zbadali związek między częstotliwością spożywania kawy a chorobami układu krążenia, całkowitą liczbą zgonów i zaburzeniami rytmu serca. Stwierdzili, że spożycie kawy było związane z niższym ryzykiem CVD ogółem. Nawet najwyższe spożycie kawy nie wydawało się podnosić ryzyka arytmii. Badanie opierało się na zwyczajowym spożyciu dwóch do trzech filiżanek dziennie.

Zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona

Istnieją pewne sprzeczne dowody dotyczące tego, czy spożycie kawy obniża ryzyko choroby Parkinsona. Najnowsze badania pokazują, że osoby pijące kawę i aktywne fizycznie mają niższe ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Jednak oba schorzenia są ze sobą ściśle powiązane. Obniżenie ryzyka jest niewielkie i nie jest ostateczne. Spożywanie kawy obniża również ryzyko zawału serca, który jest częstą przyczyną Parkinsona. Inne czynniki ryzyka choroby Parkinsona obejmują wysoki poziom cholesterolu, palenie papierosów i otyłość.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Science Translational Medicine powiązało powszechnie stosowany lek na powiększoną prostatę ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby. Naukowcy przeanalizowali dokumentację zdrowotną 1,6 mln osób w Szwecji i Stanach Zjednoczonych. Odkryli, że lek terazosin zmniejszał ryzyko rozwoju choroby Parkinsona o 19,3%. Wyniki są intrygujące, ale potrzeba więcej badań. Czy można jednak udowodnić, że choroba Parkinsona jest uleczalna dzięki temu lekowi?

Osoby, które przeszły zawał serca, mają zmniejszone ryzyko rozwoju parkinsonizmu wtórnego (grupa zaburzeń o podobnych objawach). Stan ten wpływa na układ nerwowy i charakteryzuje się drżeniem, sztywnością i trudnościami w poruszaniu się. Uważa się, że Parkinson rozwija się w jelitowym układzie nerwowym, który kontroluje narządy układu pokarmowego. To właśnie bakterie żyjące w jelitach oddziałują na centralny układ nerwowy.

Inne badanie pokazuje, że jagody i owoce cytrusowe mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju Parkinsona. W kilku badaniach stwierdzono, że regularne ćwiczenia i zdrowa dieta mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju Parkinsona. A jagody zawierają flawonoidy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko choroby u mężczyzn. Flawonoidy to roślinne związki dietetyczne, które są obecne w czekoladzie, owocach cytrusowych i grejpfrutach. Związki te mają wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia, więc warto je regularnie przyjmować w małych dawkach.

Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

Jedzenie mniej czerwonego mięsa i więcej warzyw może obniżyć ryzyko raka jelita grubego. W badaniu ponad 47 000 kobiet w Wielkiej Brytanii śledzono wzorce żywieniowe i dokumentowano przypadki raka jelita grubego. Podczas gdy spożycie czerwonego mięsa było związane z wyższym ryzykiem, wegetarianie mieli najniższe ryzyko. Inne badanie powiązało spożycie pełnych ziaren i produktów mlecznych z niższym ryzykiem raka jelita grubego. Zarówno błonnik, jak i wapń były związane z niższym ryzykiem w poprzednich badaniach.

W Stanach Zjednoczonych rak jelita grubego jest trzecią wiodącą przyczyną zgonów z powodu nowotworów. Wczesne badania przesiewowe i dieta oparta na roślinach mogą pomóc ludziom obniżyć ryzyko. Wiele badań wykazało, że diety bogate w owoce i warzywa obniżają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Oprócz błonnika, owoce i warzywa zawierają również zawartość witamin i minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Różnorodność owoców i warzyw pomoże spełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały.

Jeśli ty lub członek twojej rodziny ma historię raka jelita grubego, może być pomocne, aby szukać poradnictwa genetycznego. Sesja doradztwa genetycznego może pomóc zidentyfikować, czy istnieje zespół raka rodzinnego, który działa w Twojej rodzinie. Ostatecznie, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego można obniżyć poprzez zdrową dietę i regularną aktywność fizyczną. Otyłość jest jednym z czynników, który zwiększa ryzyko, więc ważne jest, aby utrzymać zdrową wagę.

Regularna aktywność fizyczna jest kolejnym sprawdzonym sposobem na obniżenie ryzyka raka jelita grubego. Jedno z badań obejmujące ponad 200 000 dorosłych wykazało, że uczestnicy, którzy angażują się w 10 minut energicznej aktywności fizycznej dziennie, znacznie zmniejszyli ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Cancer Council zaleca dorosłym zaangażowanie się w 60 minut umiarkowanej aktywności fizycznej dziennie. Ponadto, kobiety powinny zwiększyć spożycie owoców i warzyw, aby obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W połączeniu z regularnymi badaniami przesiewowymi, zdrowa dieta może pomóc w zapobieganiu rakowi okrężnicy.

Zmniejsza ryzyko raka wątrobowokomórkowego

Zapalenie wątroby typu C jest bardziej powszechne w USA niż zapalenie wątroby typu B, ale oba wirusy niosą ryzyko marskości i raka wątroby. Osoby zakażone którymkolwiek z tych wirusów są w grupie wysokiego ryzyka rozwoju raka wątroby, zwłaszcza jeśli są osobami pijącymi dużo alkoholu. Oba wirusy rozprzestrzeniają się poprzez seks bez zabezpieczenia i używanie zanieczyszczonych igieł. W krajach rozwijających się dzieci mogą zarazić się wirusem zapalenia wątroby typu B w wyniku długotrwałego kontaktu z zakażonymi członkami rodziny.

Ludzie z pewnymi chorobami dziedzicznymi są narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju raka wątroby. Zapobieganie marskości wątroby może zmniejszyć to ryzyko, ale leczenie jest konieczne. Jeśli wiesz, że jesteś nosicielem tej choroby, Twój lekarz może Cię leczyć. Hemochromatoza to kolejna choroba dziedziczna, a dzieci osób z tą chorobą powinny być badane pod tym kątem. Leczenie polega na usunięciu małych ilości krwi w celu zmniejszenia poziomu żelaza.

Oprócz leków, ludzie mogą obniżyć swoje ryzyko rozwoju raka wątroby poprzez ograniczenie ich ekspozycji na znane czynniki ryzyka. Zakażenie wirusami zapalenia wątroby typu B lub C jest główną przyczyną raka wątroby w Stanach Zjednoczonych. Używanie zanieczyszczonych igieł, seks bez zabezpieczenia lub poród mogą powodować rozprzestrzenianie się tych wirusów. Unikając zagrożeń związanych z zapaleniem wątroby typu B i C, ludzie mogą również zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego.

Stosowanie statyn znacząco obniża ryzyko wystąpienia raka wątrobowokomórkowego. Ujawniono to w metaanalizie literatury medycznej, a wyniki badań przedstawiono na dorocznym spotkaniu American College of Gastroenterology. Rak wątrobowokomórkowy (HCC) jest najczęstszym pierwotnym rakiem wątroby i stanowi czwartą główną przyczynę zgonów z powodu nowotworów na świecie. HCC jest spowodowany przewlekłym stanem zapalnym wątroby, który prowadzi do uszkodzenia DNA i mutacji w wątrobie. Alkoholizm jest kolejnym czynnikiem ryzyka, podobnie jak zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B lub C oraz nadużywanie alkoholu.